Beszéljünk! ➜

Mi az a SEO?

A SEO vagyis Search Engine Optimization azaz a keresőoptimalizálás olyan gyakorlai eljárások összessége, amely segíti az organikus találatok közötti helyezés javítását. Ehhez elengedhetetlen a jó SEO stratégia és a megfelelő technikai feltételeknek való megfelelés.

Miért fontos a SEO?

A SEO fontosságának megértéséhez 3 részre kell osztani a kapcsolódó választ.

Organikus keresési eredmények

A keresőmotorok eredményoldalán (SERP – Search Engine Results Page) található a keresőmotor által megállapított és a felhasználó lekérdezése szempontjából legrelevánsabb lista. A lekérdezéskor az első 3-4 és az utoldó 3-4 találat esetén felfedezhetjük az apró hirdetés jelölés a találaton. Ezek az úgynevezett PPC (Pay Per Click) vagy másnéven fizetett hirdetések. E két szekció között találjuk az organikus találatokat, amelyeket a keresőmotor a rangsorolási algoritmusa alapján helyez el a lekérdező számára, nem pedig a hirdetők ajánlatai alapján. Az organikus találatok eredményét nem tudjuk pénzzel befolyásolni. Itt nem működik a pénzzel történő “licit” módszer.

Az organikus forgalom minősége

Mennyire relevánsak a találatok a felhasználók számára? Ez egy nagyon fontos kérdés. A keresőmotornak olyan találatokat kell biztosítania amelyek minden valószinűség szerint megfelelnek a lekérdező elvárásainak és hozzájut a válaszhoz amit keresett. Hiszen, ha a találat azt mutatja, hogy hol lehet olcsó almát kapni, pedig a felhasználó valójában azt szeretné megtudni, hogy mikor és milyen módon kell az almát permetezni, akkor valószínű hogy nem fog a találatra kattintani, vagy ha mégis, akkor nagyon rövid idő alatt el is hagyja az oldalt bármilyen konverzió nélkül. Ezért fontos a kereső számára, hogy csak valóban releváns tartalmakat jelenítsen meg a felhasználó számára.

Organikus forgalom mennyisége

Azoknak a felhasználóknak a számát jelöli, akik organikus keresési találatokon keresztül jutnak el egy webhelyre. Ezek a felhasználók nagyobb valószínűséggel kattintanak azokra a találatokra, amelyek a SERP felső részében, az első néhány organikus találat között helyezkednek el. Ezért fontos, hogy megfelelő SEO stratégiát használjunk. Hiszen így a látogató és az oldal üzemeltetőjének meg lesz a közös nevezője. Ennek köszönhetően nagyobb a valószínűsége a konverziónak.

Hogyan működik a SEO?

Az olyan keresőmotorok, mint a Google és a Bing, robotokat használnak, amelyeket néha botoknak vagy pókoknak is neveznek, hogy információkat gyűjtsenek az interneten talált tartalomról. A bejáró egy ismert weboldalról indul, és követi az adott webhely oldalaira mutató belső hivatkozásokat , valamint más webhelyek oldalaira mutató külső hivatkozásokat . Az ezeken az oldalakon található tartalom, valamint az általa követett linkek kontextusa segít a robotnak megérteni, hogy az egyes oldalak miről szólnak, és hogyan kapcsolódnak szemantikailag a keresőmotor hatalmas adatbázisában, az úgynevezett indexen belüli összes többi oldalhoz.

Amikor a felhasználó beír vagy bemond egy lekérdezést a keresőmezőbe, a keresőmotor összetett algoritmusokat használ, hogy kikeresse a lekérdezés szerinte legpontosabb és leghasznosabb találati listát. Ezek az organikus eredmények tartalmazhatnak szöveggel teli weboldalakat, hírcikkeket, képeket, videókat, helyi vállalkozások adatlapjait és egyéb, szűkebb tartalommal rendelkező tartalmakat.

Számos tényező befolyásolja a keresőmotorok algoritmusait, és ezek a tényezők folyamatosan fejlődnek, hogy lépést tartsanak a felhasználói viselkedés változásával és a gépi tanulás fejlődésével.

Vissza a bejegyzésekhez!

Ha szeretnéd felpörgetni az oldalad a keresőkben:

Nincs más dolgod, mint felvenni velem a kapcsolatot! Visszahívlak amilyen gyorsan csak lehet...
Írok neked ➜